tenniskids groen jongentje verandert scorebord

Instroomprogramma

Om actiever betrokken te zijn bij kinderen met cluboverstijgend niveau in de leeftijdscategorie 7 tot en met 10 jaar, heeft de KNLTB in 2020 een netwerk van leraren opgezet dat verantwoordelijk is voor een cluboverstijgend instroomprogramma. Het KNLTB instroomprogramma is bedoeld voor gedreven jeugdspelers. Met de instroomtrainingen blijven de jeugdspelers gewoon lid van hun eigen vereniging, maar krijgen ze een extra mogelijkheid (bovenop de clubtrainingen) om ook één keer per week te trainen met kinderen van een gelijkwaardig niveau. Voor de KNLTB zijn de trainingen een manier om talent te herkennen.

Rol instroomleraar en clubtrainer

Het KNLTB instroomprogramma is bedoeld voor de meest gemotiveerde spelers van verschillende verenigingen en tennisscholen uit de regio. Door deze spelers samen te brengen, slaan we de handen in één en helpen we deze spelers, samen met de clubtrainer, zich verder te ontwikkelen. De clubtrainer is verantwoordelijk voor de speler, de instroomleraar is verantwoordelijk voor het samenbrengen van de meest gemotiveerde spelers in de regio. De instroomleraar en de clubtrainers hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het organiseren van voldoende wedstrijdmomenten.

Om ervoor te zorgen dat de trainingen van een dusdanig hoog niveau zijn, helpt de KNLTB instroomleraren zichzelf en elkaar beter te maken, door middel van kennissessies. Daarnaast worden ouders bij elkaar gebracht, zodat ze kennis met elkaar kunnen delen omtrent jeugdtennis.

Inhoud programma

Het instroomprogramma bestaat uit tenminste een 30-weeks trainingsprogramma waarin tennis- en bewegingsvaardigheden centraal staan. Het programma wordt door iedere instroomleraar in twee trainingsgroepen aangeboden: één groep oranje (7/8 jaar) en één groep groen (9/10 jaar). Het uitgangspunt voor elke trainingsgroep is dat deze bestaat uit 8 tot 10 gelijkwaardige kinderen.

Daarnaast bieden we binnen het programma het volgende aan voor alle instroomkinderen:

  • 5 regionale trainingsmomenten
  • 2 regionale fysieke testmomenten
  • 3 online ouderbijeenkomsten
  • een speciaal KNLTB instroomprogramma shirt
  • wedstrijdaanbod op instroomniveau (oranje instroomtoernooien en JT groen)

Voorspeeldagen

De KNLTB en de instroomleraren organiseren voorspeeldagen om kinderen in beeld te brengen die in aanmerking komen voor het instroomprogramma. Door het organiseren van voorspeeldagen worden kinderen uit de regio uitgenodigd om deel te nemen aan wedstrijden/activiteiten volgens het Tenniskids-concept. De instroomleraar is verantwoordelijk voor de operationele zaken en de hosting van deze voorspeeldagen waarbij de verantwoordelijke tennisleraar aanwezig is. De KNLTB voorziet in een format van de activiteit, ondersteunt bij de promotie en zorgt voor een passende uitstraling. De instroomleraar is verantwoordelijk voor de eerste selectie van de instroomgroepen direct na afloop van de voorspeeldag(en). De KNLTB geeft de laatste goedkeuring. 

Landelijk netwerk

Op deze pagina kun je zien op welke locaties er KNLTB instroomtraining gegeven wordt.  

Veelgestelde vragen