393A5949

Vormen van bijscholing

Er zijn verschillende soorten ontwikkeling die aansluiten bij de opleiding en de interesse van een leraar. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende onderwerpen die worden aangeboden.

Open fysieke bijscholingen via de KNLTB en partners

Fysieke bijscholingen zijn bijscholingen waarbij er op een specifieke locatie interactie is tussen de docent en de deelnemers. De lengte van deze bijscholingen kunnen een dagdeel, een volledige dag of zelfs meerdere dagen zijn.

Naast de KNLTB, bieden ook externe partners bijscholingen aan. Het aanbod van erkende (fysieke) bijscholingen kun je terugvinden via de cursuszoeker of de App. Deze bijscholingen zijn open voor alle leraren – met diploma en licentie – in Nederland.

Interne fysieke bijscholingen

Een interne bijscholing is een bijscholing specifiek voor jouw vereniging/school of een groep van verenigingen/ tennis-en/of padelscholen in jouw buurt. Jij bepaalt als vereniging/ school de inhoud, het tijdstip en de locatie in samenspraak met de docent.

De KNLTB helpt jou graag bij de organisatie van een interne bijscholing: je kunt hiervoor een aanvraag doen via padelleraren@knltb.nl of tennisleraren@knltb.nl.

Heb je al een concreet plan van interne bijscholing? Laat het ons weten en wij erkennen mogelijk de PO-punten toe voor jouw interne bijscholing (gebaseerd op de inhoud en de tijdsduur).

E-learning/webinar

Bij het online ontwikkelen leer je wanneer jij wil (bv. wat past in jouw agenda) en waar jij wil (bv. vanachter de laptop of op de bank met de iPad). De online bijscholing komt in aanmerking voor PO-punten wanneer een soort van bevraging of test van de leerdoelen aanwezig is (dit om het meetbaar te maken).

KNLTB heeft een gratis aanbod van online bijscholingen via ITF Academy (= het online leerplatform van de Internationale Tennis Federatie, ITF) dat je kunt terugvinden via de cursuszoeker en de App.

Ook zijn er externe Partners die online bijscholingen aanbieden. Bekijk het (vaak betaalde) aanbod via de cursuszoeker en de App.

Heb jij een leuke online bijscholing (met bevraging/ evaluatie) gezien of gevolgd? Laat het weten aan de Afdeling Leraren van KNLTB en wie weet kunnen we deze online bijscholing toevoegen aan het aanbod.

Intervisie

Een intervisie is een overleg waarbij het leren van en met elkaar centraal staat ter verbetering van het eigen functioneren. Een intervisie is een samenkomst van een kleine groep leraren (min. 4 en max. 9). Leraren kunnen PO-punten verdienen door deel te nemen aan deze intervisie (1u = 1 PO-punt)

Er is geen kalender van intervisies. Wel kan je zelf een intervisie organiseren: lees de richtlijnen voor de organisatie van een intervisie en doe jouw aanvraag. Onderaan deze pagina vind je de belangrijkste documenten voor deze intervisie.

Accreditatie aanvraag voor andere bijscholingen of opleidingen

Wil of ga jij een bijscholing (of opleiding) volgen die niet bij het aanbod staat van KNLTB en externe Partners? Doe dan de aanvraag tot accreditatie van deze bijscholing (of opleiding) via het aanvraagformulier. Indien de bijscholing (of opleiding) voldoet aan bepaalde eisen, ontvang je hiervoor PO-punten.

 • Welke maatstaven zijn belangrijk?
  • het type: fysiek vs online/ afstandsonderwijs
  • de inhoud of omschrijving (wat);
  • de docent (wie);
  • de datum en tijdsduur/programma (wanneer);
  • de verdeling theorie vs praktijk (hoe).

We geven de voorkeur aan aanvragen voorafgaand aan de bijscholing (of opleiding). Maar aanvragen tot accreditatie na afloop van de bijscholing (of opleiding) zijn ook mogelijk tot max. 1 jaar na datum van de betreffende bijscholing (of opleiding).

Veilige sportomgeving

Een veilige sportomgeving is een essentieel onderdeel van een vereniging en leraar. Per licentieperiode (2 jaar) kan een leraar een maximum van 6 PO-punten ontvangen via het volgen van onderstaande bijscholingen:

 • AED & Reanimatie (2 PO-punten)
 • EHBO (2 PO-punten)
 • BHV = verzameling van AED, Reanimatie en EHBO (4 PO-punten)
 • Sportblessures (2 PO-punten)

Zelf een bijscholing organiseren?

Wil jij graag een bijscholing, intervisie of andere vorm van ontwikkeling aanbieden? Neem contact op met de Afdeling Leraren van de KNLTB via tennisleraren@knltb.nl.

Gerelateerd aan deze pagina

Soorten licenties

Soorten licenties