Trainerscongres 2019

Bijna 1.100 tennisleraren beleven op KNLTB Trainerscongres dag vol inspiratie

Vrijdag vond in het NBC in Nieuwegein alweer het vijfde KNLTB Trainerscongres plaats. Al voor 8 uur in de ochtend gingen de deuren van het conferentiecentrum open om bijna 1.100 tennisleraren te verwelkomen. Na een introductie van dagvoorzitter Kristie Boogert en een welkomstwoord van Algemeen Directeur van de KNLTB Erik Poel, werd al snel in de materie gedoken. Simon Wheatley, verantwoordelijk voor de High Performance trainersbegeleiding bij LTA British Tennis, en Annemiek van Sambeek, eigenaar van tennisacademy AMJOY, verzorgden dynamische sessies en zoals gebruikelijk stond weer een groot aantal kleinere kennissessies op het programma. Natuurlijk bood het congres tennisleraren ook weer alle gelegenheid om ervaringen met collega’s uit te wisselen.

Voor Erik Poel was het welkomstwoord voor de bomvolle zaal een prima gelegenheid om de plannen en de stand van zaken vanuit de KNLTB te belichten en uit te leggen waarom goede, betrokken tennisleraren onmisbaar zijn in die plannen. “Tennissers zijn natuurlijk onze belangrijkste doelgroep, maar daarna komen jullie, de tennisleraren.” Vervolgens legde de directeur uit op welke terreinen de bond bij uitstek rekent op grote inbreng van de tennisleraren. Tennis Alles-in-1 kwam daarbij nadrukkelijk aan bod. Inmiddels bieden 177 verenigingen een lidmaatschapspakket aan waar sowieso het lidmaatschap en competitiedeelname onderdeel van zijn en waar bijvoorbeeld ook andere activiteiten bij kunnen horen. Poel: “Die 177 is een mooi aantal, maar we moeten naar 800 à 900 verenigingen, want het werkt! Bij deze clubs is de competitiedeelname 50 procent hoger dan gemiddeld en de uitstroom 50 procent lager.” Ook noemde hij de Jaarkalender, een nieuw principe voor verenigingen om, samen met de tennisleraar, een kalender te maken met voldoende trainingen en andere gelegenheden voor leden om naar de club te komen. Het moet de binding tussen vereniging en leden versterken.

‘Ik word hier enthousiast van!’

Simon Wheatley was voor het tweede jaar op rij van de partij op het congres. Waar de energieke Brit, al twintig jaar coach en begeleider van trainers en een ervaren spreker op tal van grote tennisevenementen, vorig jaar dieper inging op de fijne kneepjes van de service, zoomde hij deze keer in op de techniek aan het net en op het voetenwerk. Zijn uitleg, maar zeker ook zijn energie en beleving boeiden de 1.100 tennisleraar een uur lang moeiteloos. Bovendien was voor de Brit het feit dat de tribunes dit jaren waren gebouwd rond een podium in de vorm van een heuse tennisbaan, een ware uitkomst. Op de baan kon hij zijn theorieën samen met sparringpartner van de KNLTB Ruben Neyens direct in de praktijk brengen.

“Ik word wel enthousiast van zo iemand!”, keek Toy Hertogh, tennisleraar in opleiding bij TV Vreeswijk, terug op de sessie van Wheatley. “Heel leuk hoe hij in zo’n korte tijd een grote variëteit aan skills kan meegeven. Hij doet dat fantastisch.” Hertogh was voor het eerst op het congres en keek zijn ogen uit. “Ik vind het echt imponerend hoeveel tennisleraren er überhaupt zijn en het is heel goed dat de KNLTB op deze manier het contact zoekt met al die leraren.” Hij is bovendien groot voorstander van het idee dat de tennisleraar niet alleen les geeft, maar ook een grote bindende factor is op de vereniging. “Als je je vak serieus neemt, dan vul je het op die manier in. Dan wacht je niet op wat er komt, maar werk je proactief om van zoveel mogelijk betekenis te zijn.”

Onderdeel van iets groters

Wheatley zelf was ook enthousiast. Zijn oefenstof tijdens het congres was vooral gericht op spelers van hoog niveau, maar het ging ook juist om zijn manier van training geven, zo benadrukte hij na afloop zelf. “Samengevat heb ik het vandaag gehad over het racket, het lichaam en het voetenwerk. Tennis is best een complexe sport, maar op basis van deze uitgangspunten zijn er systemen die voor elke tennisleraar heel bruikbaar zijn. Zeker als je lesgeeft aan jonge kinderen. Kijk je bijvoorbeeld naar het voetenwerk, dan is er een vaste volgorde te hanteren: starten, bewegen, slaan en herstellen. Dat kan elke trainer gebruiken.” Dat de KNLTB jaarlijks zoveel tennisleraren bij elkaar brengt, vindt Wheatley geweldig. “Iedereen in de tennissport draagt verantwoordelijkheid om de sport gezond te houden. En tennisleraren kunnen spelers als geen ander motiveren, daar maken we lange dagen voor. We kunnen mensen introduceren in een leven lang sporten, dat moet je niet onderschatten. Wij kunnen mensen inspireren en zo tennis sterk en levend houden. Op een dag als deze kun je natuurlijk kennis uitwisselen, maar krijgen tennisleraren ook het gevoel dat ze onderdeel zijn van iets groters, groter dan alleen het lesgeven op hun eigen club. Dat is heel waardevol.”

‘Prettig dat de KNLTB deze moeite neemt’

In de kennissessies in kleinere setting werd specifieker ingegaan op een aantal thema’s. Deze keer stond op het programma: Spelvaardigheden in Tenniskids Rood, Fysiek & Gezondheid, Padel: begeleiding van beginnende en recreatieve spelers, Bewustwording van je carrière als Tennisleraar, Binden, boeien en ontwikkelen … een programma voor jouw vereniging, Developing tennis specific footwork patterns, Mentale weerbaarheid voor (jeugd)competitiespelers, Too old to play tennis … no way! en Fiscaliteit als Tennisleraar. Bekijk hier alle presentaties van de kennisessies.

Rob van Tiel, trainer bij de Brabantse vereniging TC Bas Dongen, was blij dat op deze vrijdag de jaarlijkse bijeenkomst van alle tennisleraren weer op het programma stond. “Ik heb net weer veel nieuwe dingen gezien die ik ook direct in de trainingen kan gebruiken”, luidden zijn eerste woorden na de kennissessie Spelvaardigheden in Tenniskids Rood. “Het is prettig om te merken dat de KNLTB moeite doet om op deze manier de connectie met de trainers te maken”, liet hij vervolgens zijn licht schijnen over het gehele congres. “Het is ook echt leuk om weer zoveel collega’s te zien en ideeën uit te wisselen.” Voor Van Tiel is alle kennis welkom, want hij vindt dat de tennisleraar met overtuiging de rol op de vereniging  moet pakken die ook de KNLTB tennisleraren toedicht. “Ik ben er erg voor dat de tennisleraar, waar mogelijk, stuurt en daarbij nauw samenwerkt met vrijwilligers en het bestuur. En het bestuur moet op zijn beurt de samenwerking zoeken met de trainer. Dat is op een club echt heel belangrijk.”

src=/link/1659fc855f0d49eba14acf19e999c70a.aspx

Hall of Fame

Na een plenaire praktijksessie waarin Annemiek van Sambeek een uur lang op de baan met een groot aantal kinderen inzicht gaf in het heven van groepstraining en specifiek in oefenvormen om meer activiteit te krijgen in de training, had de KNLTB nog één hoogtepunt in petto. Drie haast legendarische Nederlandse tennistrainers werden opgenomen in de zogenoemde Hall of Fame. Cees Houweling, Henk van Hulst en Frits Don werden uitgebreid in het zonnetje gezet en op film toegesproken door hun voormalige pupillen Richard Krajicek, Sjeng Schalken en Jan Siemerink. Door omstandigheden kon alleen Frits Don aanwezig zijn in Nieuwegein. Hij had een duidelijke boodschap nadat hij de bloemen in ontvangst had genomen. “Nederland kan weer terug naar de internationale top in het tennis, de jongens hier op het beeldscherm is het ook gelukt. Als we daar met zijn allen aan werken en elkaar zo nu en dan iets gunnen, is dat weer mogelijk.”