Trainerscongres 2019

Trainerscongres 2019: sessie padel voor tennisleraren in vogelvlucht

Op 11 oktober vond in Nieuwegein alweer voor de vijfde keer het KNLTB Trainerscongres plaats. Naast een inspirerende en zeer interactieve plenaire sessie van Simon Wheatley, verantwoordelijk voor het opleiden van coaches bij de Britse tennisbond, stond er een aantal zeer interessante deelsessies op het programma. Zo ook een sessie over de waarde en de begeleiding van trainers voor beginnende en recreatieve padelspelers. De informatie op een rij.

In Nieuwegein lichtten padel-expert van de KNLTB Bram Meijer en accountmanager Edwin Giethoorn toe waarom de trainers zo belangrijk zijn en gaven de toehoorders praktische tips over het geven van padeltraining.

Populariteit en kansen

Het gaat goed met padel. Dat was nauwelijks een verrassing voor de aanwezigen, maar de cijfers die op het scherm werden getoond, zijn zeker indrukwekkend. Gemiddeld opent in Nederland elke week een padellocatie, in totaal kun je nu op ongeveer 150 locaties in Nederland padel spelen en de ambitie is om in 2023 400 locaties, 1.000 banen en meer dan 100.000 padelspelers in Nederland te hebben. Uiteindelijk voorziet de KNLTB voor padel een structuur die vergelijkbaar is met tennis, met voldoende goed toernooi- en competitieaanbod, een goede accommodatie en een dynamische spelersranking.

Tijdens de sessie werd onderstreept hoe groot de waarde van de populariteit van padel voor de gehele tennisvereniging kan zijn mits de kansen worden verzilverd. Immers, het biedt bestaande leden extra waarde voor hun lidmaatschap en dus een extra reden om lid te blijven, zorgt voor meer levendigheid op de club, spreekt eventuele nieuwe doelgroepen aan en biedt mensen een makkelijke mogelijkheid om kennis te maken met een tennisvereniging. Bij het verzilveren van deze kansen, is de trainer onmisbaar.

Tennisleraren een essentiële rol

De aanwezigen in Nieuwegein kregen inzicht in hoe zij met padelsessies en oefeningen juist voor de beginnende tennisser de sport leuk en aantrekkelijk maken. Door de tactische en dynamische elementen goed tot uiting te laten komen, wordt padel zo aantrekkelijk mogelijk voor spelers én kan het de grootste meerwaarde hebben op het gebied van ledenwerving. Daarom kwamen in de sessie ook enkele concrete padel-oefenvormen aan bod.   

Tennisleraren op tennisverenigingen kunnen het maximale uit padel halen. Dat was de voornaamste boodschap waarmee de bezoekers de sessie verlieten. Bestaande trainers kennen immers de club en de leden als geen ander en zijn daarom al een grote bindende factor. Om vanuit hun bestaande rol padel op de vereniging optimaal aan te pakken, is er nu ook een beroepsopleiding tot padelinstructeur beschikbaar. Die is geschikt voor bestaande tennisleraren, padelleraren én voor nieuwe aanwas.

Ben je benieuwd naar de oefenstof tijdens de sessie of wil je alle punten die in Nieuwegein de revue passeerden, eens rustig terug lezen? Bekijk dan hier de gehele presentatie.