Paul Honig

Tennistrainer Paul Honig geeft meer dan alleen tennisles

Paul Honig (33) werd afgelopen februari verkozen als Tennistrainer van het jaar 2018. De trainer van de Teteringse Tennis Vereniging werd bij zijn uitverkiezing, jaarlijks georganiseerd door de KNLTB in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Tennisleraren, geprezen om zijn betrokkenheid bij de club en is naast aanjager voor nieuwe leden en ledenbehoud ook het visitekaartje van de ruim zeshonderd tennissers tellende vereniging in Brabant.

Sinds 2012 werkt Honig als clubtrainer bij TTV in Teteringen. De vereniging huurt zijn eenmanszaak Insight Tennis Academy in voor de lessen. Volgens de Tennistrainer van het jaar 2018 heeft de tennisleraar meer taken dan alleen lesgeven op de baan. Het gaat dan zoal om communicatie naar de leden en bestuur toe, meedenken met de Technische Commissie en het bezighouden met ledenbinding en -behoud. De leraar is de persoon die dagelijks op het park te vinden is en voor veel leden als een eerste aanspreekpunt geldt. “De rol voor mij als trainer richting alle leden is heel belangrijk. Maar duidelijk gesteld; leden binden en behouden kun je niet alleen. Daar heb je de commissies bij nodig. Maar ik vind dat de leraar ook moet helpen om bijvoorbeeld nieuwe leden wegwijs te maken op de club, ze naar behoren welkom moet heten en ze moet helpen verbinden. Dit kun je heel eenvoudig doen door ze aan te sporen om mee te doen aan de tossavonden of groepsappjes aanmaken. Dat zijn dingen die naast de lessen prima te doen zijn. Want als het ledenaantal van de vereniging terugloopt dan kun je als trainer afwachten, maar ook het initiatief pakken. Ik voel mij toch het visitekaartje van TTV en ben het aanspreekpunt voor alles eigenlijk.”

Bijscholing

Bijscholing is voor Honig dé manier om zich als trainer en als mens te ontwikkelen en hij juicht Permanente Ontwikkeling dan ook van harte toe. Waar een trainer in twee jaar tijd 24 PO-punten moet halen om zijn of haar licentie te mogen verlengen, haalde Honig er 84. “Ik wil mijzelf blijven ontwikkelen, heb veel cursussen gevolgd op mentaal gebied. En Tenniskids 1,2 en 3 heb ik zelfs twee keer doorlopen. Misschien wel wat extreem, haha.”

Strikt genomen wordt de tennistrainer vaak alleen betaald voor het aantal uur dat hij lesgeeft. De extra tijd die de leraar zich inzet voor de vereniging is een investering in zijn eigen afzetgebied. Een noodzakelijk gebeuren, volgens Honig, maar wel iets om in de gaten te houden. “Onlangs ben ik langs de basisscholen gegaan en daar ging een hoop tijd in zitten. Ook help ik bijvoorbeeld bij het opzetten van de clubkampioenschappen en dan ben ik daar tijdens de wedstrijden ook bij. Dat geldt ook voor de Tenniskids Competitie. Ik krijg daar geen geld voor en dat voelt misschien wel een beetje scheef. Maar ik vind dat het erbij hoort.

Verkiezing 2019

Ook aan het einde van dit jaar wordt de titel Tennisleraar van het Jaar weer toegekend. Kandidaten kunnen door betrokkenen op de club als spelers, collega’s, commissieleden of tennisscholen via de betreffende vereniging worden voorgedragen. 

Lees het hele verhaal van tennistrainer Paul Honig in het nieuwe Centre Court magazine dat eind mei op de mat valt.