Seminar Elco Van Der Geest

Succesvol seminar 'De juiste mindset voor talentontwikkeling'

Het gaat om de combinatie van talent en commitment. Je moet alles uit jezelf willen halen, er voor de volle honderd procent voor willen gaan, zo niet honderdtien procent. Dat zei voormalig topjudoka Elco van der Geest tijdens het seminar ‘De juiste mindset voor talentontwikkeling’ donderdag 27 juni in Veldhoven. ‘Dat commitment geldt ook voor de ouders.’

Spreker Elco van der Geest. Fotograaf: John van Beers.

Ruim tachtig trainers en coaches trok deze bijeenkomst tijdens.de Amjoy Cup, het Tennis Europe Junior Tour toernooi voor toppers t/m 12 jaar, t/m 14 jaar en roltoeltennissers t/m 18 jaar dat van 22 t/m 29 juni werd gespeeld in Eindhoven en Veldhoven. De goede balans voor een optimale ontwikkeling, in de driehoek tussen talent, trainer/coach en ouders, dat was het centrale thema.

Jetske Wiersma sprak vooral vanuit de theorie. Ze is afgestudeerd bewegingswetenschapper en schaatstrainer/coach en sinds 2015 bondscoach Jong Oranje lange baan, het team waar ze zelf ook ooit deel van uitmaakte. Naast die taak werd ze vorig jaar benoemd tot hoofdcoach talentontwikkeling van de KNSB. In deze functie ondersteunt Wiersma met name de coaches van de regionale talentencentra van de schaatsbond in hun ontwikkeling.

Judo-familie

Frits Don, de tweede spreker, behoorde tot de nationale tennistop en begeleidde vervolgens als trainer en coach onder andere Jan Siemerink en Mark Koevermans bij de ATP en Nicole Jagerman bij de WTA naar de top-100. Don raakte meer en meer geboeid door de mentale aspecten en heeft zich gespecialiseerd in het psychologisch coachen en begeleiden van zowel sporters als niet-sporters, zowel particulieren als in het bedrijfsleven. Zijn stelregel is: lichaam en geest zijn één. Teveel aandacht voor het een of het ander veroorzaakt ‘scheefgroei’ en staat niet alleen optimaal presteren in de weg, maar ook optimaal functioneren en genieten van het leven.

En dan het verhaal van de ‘judofamilie’ Van der Geest, met vader Cor die de sport zelf beoefende en later een gevierd coach werd, en zijn zonen Dennis en Elco die veel prijzen wonnen. “Je kunt talent hebben, maar zonder de steun van het thuisfront kom je er niet,” aldus Elco van der Geest. Maar het allerbelangrijkste is volgens hem dat je onvoorwaardelijk voor je droom wil gaan. “Je moet het niet voor je ouders of anderen willen doen, maar je moet het helemaal zelf willen.”

Niet pushen

Dat laatste wordt volledig onderschreven door Peter Hendikx, vader van de net 18 geworden Jim die sinds kort in de nationale tennistop-100 staat. Als ouder was hij uitgenodigd voor de paneldiscussie. “Talent is natuurlijk een voorwaarde. Ook de steun van de familie (inclusief tijd en middelen) speelt een belangrijke rol. Maar de drive om beter te worden moet uit Jim zelf komen, je moet als ouder niet pushen. Het werkt alleen als hij er zelf plezier in heeft, niet alleen in het spelen van wedstrijden maar ook in al die trainingsuren.” Hendrikx geeft toe dat hij heeft moeten leren om enige afstand te bewaren. “In het begin was ik misschien wel té betrokken. Het blijft een dunne lijn tussen fanatisme en adviseren omdat je denkt dat je daarmee helpt. Maar je moet als ouders ook zeker niet op de stoel van de trainer/coach gaan zitten.”