Jubilerende Tennisleraren

Jubilerende tennisleraren: ‘Blijft een fantastisch vak’

Voor een tennisvereniging is het heel belangrijk om een vast gezicht te hebben op de vereniging. Door hun enthousiasme en hun liefde voor het vak, voor de tennissport en de vereniging waar ze werken, zijn tennisleraren al sinds jaar en dag hét uithangbord de tennisclub. Het gezicht dat iedereen kent, een echte verbinder. Bij Bosch en Duin (TVDB) is dat Rudolf Mooje. De 64-jarige tennistrainer is al veertig jaar verbonden aan de vereniging. Ruud Koning en Rinus van Leeuwen hebben respectievelijk bij TC Bargeres en LTV Randenbroek hun 25-jarig jubileum behaald.

Rudolf Moojen vertelt dat hij door zijn passie voor het tennis het trainersvak is ingerold. Bosch en Duin was niet de tennisvereniging waar hij zijn trainersloopbaan startte. “Ik ben begonnen met tennisles geven in Groenekan en Utrecht.” Toen hij begin twintig was, deed Moojen mee aan het open toernooi bij TVDB. “Ik speelde tijdens dat toernooi een enorm leuke wedstrijd in de halve finale. Na die wedstrijd kwam de toenmalig jeugdsecretaris van Bosch en Duin naar me toe met de vraag of ik ook bij hun club tennislessen wilde gaan geven. Dus eigenlijk was het puur toeval dat we daar bij elkaar kwamen.”

Geen spijt

In eerste instantie bleef Moojen het training geven bij TVDB combineren met de lessen die hij gaf bij ’t Sticht (tegenwoordig Domstad) in Utrecht, maar na zeven jaar wilde de club uit Zeist de tennisleraar fulltime hebben. “Het was een heel lastige keuze, want ook bij ’t Sticht had ik hele leuke lesgroepjes. Ik vond het lastig om die vaarwel te zeggen.” Toch koos Moojen ervoor om op het aanbod van TVDB in te gaan. “Het is een grote club met een mooi park in een villawijk in Zeist, waar ik van origine vandaan kom. De toernooien zijn daar altijd supergezellig en ik kreeg de mogelijkheid om ook privélessen te geven, wat voor een tennisleraar zeer welkom is. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze.”

Voor een lang dienstverband is een prettige samenwerking tussen tennisleraren en het bestuur extreem belangrijk. Moojen beaamt dat.  “Ik werk heel plezierig samen met het bestuur, we doen alles in goed overleg. Ik heb in al die jaren met verschillende mensen samengewerkt, maar het zijn stuk voor stuk fijne mensen.” Op het jaarcongres op zaterdag 23 november in Nieuwegein wordt er ook een workshop Samenwerking trainer en bestuur gegeven om het belang hiervan duidelijk te maken.

De jubilerende tennisleraar heeft in al die jaren veel talentvolle kinderen voorbij zien komen. “We liggen tussen twee grotere clubs in: TV Shot en Bilthoven. Dan moet je gewoon eerlijk zijn. Voor de ontplooiing van de kinderen en hun talent is het beter om ze te adviseren naar één van die clubs te gaan, hoewel dat voor ons als club natuurlijk minder leuk is.” Maar ook uit het werken met kinderen die minder talentvol zijn, haalt Moojen veel plezier. “Van mij hoeven ze niet heel goed te worden, ik wil vooral dat ze plezier hebben.”

Nog veel te leuk

Hoewel de tennisleraar uit Zeist merkt dat de jaren beginnen te tellen, is hij nog niet van de tennisbaan af te slaan. “Ik heb twee keer een knieoperatie gehad. Het wordt er niet makkelijker op, maar ik vind het nog steeds veel te leuk om te doen!” Moojen blijft ook nog steeds nieuwe dingen bijleren. “Ik heb laatst nog een opleiding tot padelleraar gedaan en wat clinics gegeven. Daar geniet ik ook weer van.”

Open, warm en gezellig

Nog meer tennisleraren hebben mooie jubilea bereikt of staan op het punt die te bereiken. Op 1 september was Ruud Koning van Tennisschool Koning alweer 25 jaar in dienst bij TC Bargeres in Emmen. Koning (48) was 23 jaar toen hij bij Bargeres in dienst kwam en is erg te spreken over de samenwerking met de club. “Bargeres is een open, warme en gezellige vereniging. Ik heb de kans gekregen om mezelf te ontwikkelen. Ze snapten dat ik ambities had en gaven me de mogelijkheid om een paar dagen elders te werken.”

Koning, die ook een eigen Tennisschool runt inmiddels, geniet na al die jaren nog steeds van het tennisles geven. “Het is het mooiste vak van de wereld. Als ik een hoogtepunt moet noemen, is het dat ik net geen Nederland kampioen ben geworden met een jeugdteam. Maar het mooiste van het tennisles geven is toch dat je kinderen besmet met het tennisvirus.”

Rinus van Leeuwen, Trainer van het Jaar in 2014, heeft ook bijna een jubileum bereikt. Hij kan in oktober zijn 25-jarig dienstverband bij LTV Randenbroek uit Amersfoort vieren. Rinus zal ook spreken op het KNLTB Jaarcongres op 23 november.