Festina Amsterdam (1)

KNLTB luidt noodklok met rapport: meer dan 100 tennisbanen tekort in Amsterdam

Al in 2015 werd in het gemeentelijk Sportaccommodatieplan 2015-2022 vanuit de gemeente Amsterdam een tekort aan tennisbanen gesignaleerd. Het betrof een aanzienlijk tekort, van zeker 100 banen. Het was voor de KNLTB dan ook reden genoeg om de gemeente Amsterdam in september 2016 expliciet te vragen in actie te komen om iets aan dit tekort te doen. Enkele initiatieven ten spijt, is er nu, vier jaar later, nog niet veel gebeurd. De potentie is er in Amsterdam, maar wachtlijsten bij tennisverenigingen groeien alleen maar omdat er vooralsnog geen tennisbanen bij komen. Niet een paar extra banen, maar nieuwe tennisparken zijn nodig in Amsterdam, zo stelt de KNLTB in een scherp rapport dat woensdag werd overhandigd aan de Wethouder Sport.

Naar aanleiding van de benadrukte urgentie van de situatie in 2016, leek er aanvankelijk doorgepakt te worden. In 2017 werd in de voorjaarsnota door de voltallige gemeenteraad een motie aangenomen met een klemmend verzoek aan het college van B&W om nieuwe tennisbanen aan te leggen in Amsterdam en zo iets te doen aan de lange wachtlijsten. Vervolgens werd in goed overleg tussen de gemeente en de KNLTB een expertgroep tennis opgericht om de tennissport in het algemeen in Amsterdam op een betere manier te faciliteren. Tot een toename van het aantal tennisbanen heeft het echter nog niet geleid en ondertussen groeien de wachtlijsten bij verenigingen en is er voor alle geïnteresseerden in Amsterdam slechts beperkte mogelijkheid om tennisles te volgen en deel te nemen aan de competitie.

Sterke groei jonge leden, competitieteams

Overleg en samenwerking tussen de gemeente en de KNLTB verloopt voornamelijk positief en heeft onder andere geleid tot de revitalisering van ATC Kadoelen in Amsterdam Noord, waar het tennispark vanaf 2021 weer normaal kan functioneren en daarmee voor veel tennissers in Amsterdam-Noord een goede accommodatie biedt. Bovendien is in samenwerking ook de verhuizing van LTC Strandvliet in Zuidoost naar wens verlopen. Het is nu echter twee voor twaalf in Amsterdam, zo stelt de KNLTB in het rapport, waarmee het opnieuw in de problematiek in de gemeente is gedoken. Verschillende gebieden in de gemeente, zoals bijvoorbeeld Amsterdam West, zijn volop in ontwikkeling, groeien snel en doen zo het aantal potentiële tennisleden toenemen. In het rapport wordt nog eens helder becijferd dat het tekort aan banen zo nijpend is juist omdat de tennissport in Amsterdam groeit. Bij de dertig Amsterdamse tennisverenigingen spelen meer dan 21.000 leden en sinds 2015 is vooral het aantal jeugdleden en seniorenleden tot 35 jaar sterk gegroeid en is het aantal competitieteams zelfs met 41 procent toegenomen.

Ruim 2.400 mensen op wachtlijst

Het tekort aan banen, dat op basis van berekeningen in het rapport nog steeds ruim boven de 100 uitkomt, leidt er momenteel onder meer toe dat zes tennisverenigingen samen een wachtlijst hebben van meer dan 2.400 mensen en dat al acht verengingen geen leden meer kunnen aannemen. Verder moeten twaalf verenigingen leden teleurstellen die graag competitie willen spelen en hebben acht verengingen geen ruimte om alle leden die dat willen, training te laten volgen. Bovendien heeft de nieuw op te zetten vereniging ‘Tennis in West’, een initiatief van de bewoners in Amsterdam West, maar liefst 850 mensen op de wachtlijst, maar nog geen banen.

Door samenwerking in de expertgroep tennis is het inmiddels dus wel gelukt om ATC Kadoelen in Amsterdam-Noord een nieuwe impuls te geven, waardoor de vereniging vanaf 2021 weer een degelijk, goed functionerend tennispark heeft en een groot aantal tennisliefhebbers in dat gebied weer kunnen genieten van de tennissport. Wat de KNLTB betreft moet ook in andere gebieden in Amsterdam op deze manier worden samengewerkt om de problemen te lijf te gaan.