Sherrytea Afbeelding 4

Column Erik Poel: 'De competitie gaat weer beginnen!'

In mijn vorige column riep ik het al, en ik ben blij dat ik deze boodschap mag herhalen: tennis lijkt in deze tijden van corona populairder dan ooit. Dat is natuurlijk te danken aan de aard van de sport: je speelt het samen, maar wel veelal buiten en op veilige afstand van elkaar. We zien ook dat iedereen weer enorm veel zin heeft om competitie te spelen, over een kleine twee weken beginnen de tennis- en padelcompetities weer. We hebben natuurlijk geen voorjaarscompetitie gehad en omdat we dit jaar maar één competitie organiseren, de KNLTB 2020 Competitie, noteren we enorm veel inschrijvingen: er doen 27.000 teams mee, waar het er normaal rond deze tijd 18.000 zijn. Dat vergt wat van de planning, maar het vergt vooral wat van de verenigingen. Want die zullen anderhalve meter afstand tussen alle aanwezigen moeten waarborgen.

Dit is een belangrijke kanttekening bij het verhaal: we zijn blij dat we weer competitie mogen spelen, maar tegelijkertijd moeten we met z’n allen wel alert blijven. We hebben nu een aantal toernooiweken achter de rug en dat gaat over het algemeen heel goed. Maar we zien toch ook gebeuren dat mensen de maatregelen aan hun laars lappen. Veel mensen zijn de beperkingen toch al een beetje zat.

Maar deze houding kunnen wij ons niet veroorloven. Ik wil alle spelers en alle verenigingen dan ook met klem oproepen om zorgvuldig te werk te gaan. Doen we dat niet, dan lopen we het risico dat verenigingen op slot gaan en, in een worst case scenario, de hele sport weer in een lockdown gaat. En dan zijn we pas echt ver van huis.

Zo ver is het natuurlijk nog lang niet en gelukkig is het ook geen hogere wiskunde om alles in goede banen te leiden. We hebben de belangrijkste tips en maatregelen die je als club tijdens de competitie in acht moet en kunt nemen op een rijtje gezet. En als er meer dan 250 toeschouwers zijn – spelers op de baan niet meegerekend – is het belangrijk is dat iedereen geregistreerd wordt. Dat kan door middel van een ouderwets registratieformulier, door middel van een QR-code-registratie of bijvoorbeeld via een app, genaamd checkgesprek.

 

Om het belang daarvan te illustreren: ik heb kort geleden op mijn eigen vereniging, TC Roomburg in Leiden, een groot jeugdtoernooi georganiseerd, dat doe ik ieder jaar. We hadden de hele week zo'n 150 kinderen en hun ouders over de vloer, superleuk. Maar aan het eind van die week belt een moeder, die ook een paar dagen op het park was geweest, met de mededeling dat ze Corona had. Dat meldde ik vervolgens bij de GGD. Toen moest ik laten zien dat ik alle aanwezigen had geregistreerd en dat we de anderhalve meter afstand-maatregelen in acht hadden genomen. Had ik dat niet gedaan, dan had ik de club kunnen sluiten.

 

Laat ik eindigen met het goede nieuws dat we ook in augustus weer enorm veel nieuwe leden hebben mogen verwelkomen. Tennissers en padellers, ze blijven binnenstromen. Een mooie ontwikkeling is ook dat we dit jaar voor het eerst met een digitale ploegopstelling gaan werken tijdens de competitie. Na al die jaren nemen we dus eindelijk afscheid van de traditionele papieren scheurstrookjes. Deze manier van teamuitwisseling past bij deze tijd; het is duurzamer, goedkoper en praktischer. Hoe het precies in zijn werk gaat lees je hier. Gelukkig gaat het tennis zelf niet digitaal, dus ik zou zeggen: tot gauw op de baan!

 

Erik Poel
Algemeen Directeur KNLTB