Attributen Tennistraining 49212456273 O

Let op, taakuren betaald krijgen via vrijwilligersvergoeding is een risico

Elke tennisleraar maakt naast de uren op de baan, zijn of haar taakuren, bijvoorbeeld voor gesprekken met ouders, het bijwonen van vergaderingen, de organisatie van activiteiten of de begeleiding van competitieteams. De KNLTB komt steeds vaker ter ore dat verenigingen deze uren uitbetalen in de vorm van een vrijwilligersvergoeding, met het grote voordeel dat deze belastingvrij uitgekeerd kan worden. De bond wijst er echter op dat de regels dit eigenlijk niet toestaan en dat deze handelwijze kan leiden tot naheffingen en/of een boete.

De belastingdienst stelt duidelijk dat de vrijwilligersvergoeding bedoeld is voor vrijwilligers. Mensen die in het dagelijks leven betaalde werkzaamheden verrichten die vergelijkbaar zijn met het vrijwilligerswerk (in dit geval de taakuren, want betaald met een vrijwilligersvergoeding), zoals tennisleraren, vallen hier niet onder. In dit geval moet het werk betaald worden in de vorm van loon, met alle belastingverplichtingen die daar bij horen, voor jou als leraar en voor de vereniging.

Het is goed om met de vereniging in gesprek te gaan en tot afspraken te komen omtrent de waardering van de taakuren. Lees bijvoorbeeld hoe LTC Emmen en Tennisschool Koning dat aanpakten.

Wordt desondanks de betalingsconstructie via de vrijwilligersvergoeding gehanteerd, realiseer je dan dus goed dat je later voor onaangename financiƫle verrassingen kan komen te staan. De regels van de belastingdienst aangaande de vrijwilligersvergoeding, vind je hier.