Robin En Kristi

Robin van Galen over aanpak voor succesvolle samenwerking

 

Als onderdeel van de opening van de KNLTB Digitale Congresweek ging Robin van Galen, onder andere voormalig bondscoach van de Nederlandse waterpolomannen en -vrouwen en met laatstgenoemden Olympisch kampioen in 2008, dieper in op het centrale thema: samenwerking, in het verenigingsbestuur en tussen bestuur en leraar. Dat is iets anders dan samenwerking in een topteam om tot een topprestatie te komen, maar de uitgangspunten en het plan van aanpak verschillen niet eens zo gek veel, zette Van Galen uiteen.

Van Galen, inmiddels Commercieel Directeur bij de KNZB, begon zijn relaas bij de uitgangspunten van zijn eigen boek, ‘Dilemma’s van een Topcoach’. In dat boek sprak hij twintig topcoaches over hun werkwijze, de dilemma’s waar ze voor komen te staan en de moeilijke keuzes die zij moeten maken. “Juist bij grote teams is vaak vooral de vraag: hoe ga je samenwerken. Neem bijvoorbeeld het Amerikaanse Olympische Dream Team, met al die sterren. Basketballen hoef je ze niet te leren, het komt dan veel meer aan op het managen van een team. Dat begint met een visie, een plan voor de komende jaren en de juiste strategie. Voor het bestuur van een vereniging is dat eigenlijk niet anders.”

De theorie, Action Type

Van Galen gaat vervolgens in op enkele interessante theorieën over het proces van een team richting een topprestatie. In het traject van de Nederlandse waterpolovrouwen naar Olympisch goud maakte Van Galen onder meer gebruik van de Action Type-filosofie, mede ontwikkeld door voormalig volleybalcoach en coaching-goeroe Peter Murphy en uitvoerig beschreven in het boek TotaalcoachenXL. De basis is een persoonlijkheidstest van slechts enkele vragen, waarna teamleden kunnen worden ingedeeld in verschillende typen karakters. Op basis van die verschillende typen is tot op zekere hoogte te verwachten hoe mensen zullen reageren en handelen in bepaalde situaties en daar kan een coach of manager van tevoren op inspelen.

Geloof

“In elk team botst het weleens, zijn er soms conflicten. Met behulp van Action Type weet je beter waar een reactie van iemand vandaan komt en hoe je er mee om kunt gaan. De één wil over een probleem nog eens rustig nadenken, de ander wil direct handelen en weer een ander kijkt vooral naar de lange termijn, heeft een visie. Zo’n test kun je bij de volgende bestuursvergadering op jouw vereniging ook prima doen. Het kan helpen om bewust na te denken over samenwerking, hoe pak je dat precies aan?” Action Type, maar ook de andere theorieën die Van Galen in zijn presentatie bespreekt, zijn belangrijk om te komen tot geloof in een goede prestatie. “Geloof is essentieel om je doelen te bereiken.”

De gehele presentatie van Robin van Galen wordt later toegevoegd. Ook zijn anekdote over een bijzondere ervaring voorafgaand aan zijn Olympische succes met de waterpolodames, is al een heel goede reden om te kijken!