tenniskids oranje forehand (1)

TC Hattem verwelkomt vriendjes en vriendinnetjes bij ochtenden voor de jeugd

Sporten is in tijden van corona niet altijd even gemakkelijk, laat staan nieuwe leden werven. Daarom heeft de KNLTB de maand april uitgeroepen tot Vriendjesmaand: huidige jeugdleden nemen hun vriendje, vriendinnetje, broertje of zusje mee naar het tennispark, zodat zij kennis kunnen maken met tennis. Vooruitlopend op de Vriendjesmaand organiseerde TC Hattem in de voorjaarsvakantie al twee ochtenden voor de jeugd, vol activiteiten op de tennis- en padelbanen. En met succes: de tennisvereniging bewees dat je met inachtneming van de coronamaatregelen niet alleen een hartstikke gezellig evenement kunt organiseren, maar er óók nog eens leden aan kunt overhouden.

Jean Siemeling is als leraar actief bij TC Hattem. Samen met twee collega’s organiseerde hij in de voorjaarsvakantie tweemaal een ochtend waarvoor de jeugdleden zich konden aanmelden, een principe dat sterk overeenkomt met de Vriendjesmaand, waarvoor leraren zich nu eenvoudig kunnen aanmelden. Van tien uur ’s ochtends tot half één in de middag mocht iedereen vriendjes, vriendinnetjes of familieleden tot 26 jaar oud meenemen. “Je hoort vaak dat ouderen het moeilijk hebben tijdens de coronacrisis, maar ook de jeugd wordt veel ontnomen. Kinderen hangen thuis op de bank en kijken de hele dag naar een schermpje, of ze nou aan het gamen zijn of een online les volgen. Ze missen hun beweging. Vanuit die behoefte wilden we activiteiten voor de jeugd organiseren.”

Bewegingsarmoede tegengaan

TC Hattem prijst zich maar wat gelukkig met het feit dat tennis en padel relatief gemakkelijk coronaproof kunnen worden beoefend. Desondanks belde de wethouder voorafgaand aan de activiteiten van TC Hattem toch even op om te vragen of alles wel verantwoord zou verlopen. “Ik legde uit dat we de bewegingsarmoede bij kinderen op een zo veilige mogelijke manier tegen wilden gaan”, aldus Siemeling. “De ochtenden waren echt bedoeld voor onze jeugdleden en hun vriendjes en vriendinnetjes, zodat ons bereik niet groter werd dan onze eigen regio. Alle kinderen werden afgezet bij de ingang van ons park. Daar hadden wij voor iedereen een flesje water, een verpakte koek en een stuk fruit klaargelegd. Vervolgens verdeelden we de kinderen direct in groepjes en gingen ze naar hun eerste activiteit van de ochtend toe, op één van de tennis- of padelbanen.”

Het initiatief van TC Hattem sloeg aan. Siemeling en zijn collega-leraren ontvingen 50 deelnemende kinderen, allemaal niet ouder dan een jaar of 15. De hoge opkomst geeft weer hoe urgent de tennisactiviteit was, gezien het totaal aantal jeugdleden bij TC Hattem van 85. “Broertjes en zusjes die badminton of een andere binnensport doen, konden nu eindelijk weer lekker bewegen. Iedereen was dolenthousiast. Op onze tennis- en padelbanen hadden we een minibaantje uitgezet, we lieten kinderen een dubbelspel spelen, we hadden rebussen bedacht en er was een voetbalveldje. Alle groepjes draaiden gewoon met de klok mee en kwamen na een bepaalde tijd weer bij een volgende activiteit. Er werd dus niet alleen getennist en padel gespeeld, het ging ons er echt om dat ze zonder teveel verplichtingen gewoon lekker konden bewegen. Gelukkig gaven de kinderen naderhand ook aan dat ze het een fantastische ochtend vonden.”

Mond-tot-mondreclame

De inzet van Siemeling betaalt zich niet alleen terug in enthousiaste kinderen die weer eens lekker buiten kunnen bewegen, maar ook in een aantal nieuwe jeugdleden. Het idee van de aanstaande Vriendjesmaand biedt dan ook een positief vooruitzicht. “Tussen neus en lippen door zijn er toch zes kinderen lid geworden. Dat is echt de kracht van wanneer je jeugdleden hun vriendjes en vriendinnetjes mee laat nemen. Als wij ervoor zorgen dat we een gezellige, veilige tennisactiviteit opzetten, dan vertellen die kinderen weer tegen elkaar hoe leuk ze het vonden. Tegen zulke mond-tot-mondreclame is haast niet op te adverteren. Daarom zeggen wij bij TC Hattem altijd ‘ja’ als iemand eens wil komen kijken. Onze padelbanen helpen daar ook ontzettend bij. Die liggen er nu zo’n anderhalf jaar en de synergie die daardoor ontstaat op ons terrein, trekt een veel jeugdiger publiek. Dat bleek ook deze voorjaarsvakantie weer. Samen leuke dingen doen en zorgen dat de jeugd zich thuis voelt op de vereniging, is een voorwaarde om jeugdleden te kunnen werven en behouden.”

Wil je met jouw vereniging net als TC Hattum een speciale dag voor de jeugd organiseren? Doe dan mee aan de Vriendjesmaand! De tennisleraar op de vereniging kan zich direct aanmelden.