Open Toernooi Merletten is Toernooi van het jaar

TV Barendrecht en trainer, Open Toernooi Merletten en vrijwilliger Peter van de Kragt winnen Zwarte Tulpen

Zondag zijn op de eerste dag van de KNLTB Digitale Congresweek de Zwarte Tulpen voor de Vereniging & Leraar, de Vrijwilliger en het Toernooi van het Jaar toegekend. De prestigieuze titels zijn voor TV Barendrecht en leraar Bart van der Ploeg, Peter van de Kragt van Kimbria Racket Club en het Open Toernooi Merletten (The Quarantennis Edition). Check de video's hieronder voor de feestelijke overhandiging van de prijzen. 

Vereniging & Leraar van het jaar: TV Barendrecht, Bart van der Ploeg

TV Barendrecht en hoofdtrainer Bart van der Ploeg van SportsTeamTennis werden vooral geroemd om hun maatschappelijke  en het feit dat zij juist in het coronajaar 2020 via de Zomer Challenge en andere initiatieven maar liefst 230 nieuwe leden op de vereniging verwelkomden. TV Barendrecht zette zich ook in 2020 in om onder andere schoolkinderen en ouderen op de tennisbaan de gelegenheid tot lekker bewegen en wat sociale contacten te bieden, nadrukkelijk samen met hoofdtrainer Bart van der Ploeg, naast zijn rol als tennisleraar een echt ambassadeur van de vereniging.

“We zijn hier ontzettend blij mee!”, zegt voorzitter Leon van der Wilk, die de prijs kreeg uit handen van KNLTB-directeur Erik Poel. TV Barendrecht, dat dit jaar haar 65-jarig jubileum viert, zet bewust in op samenwerking. Met de trainer, maar ook in de regio. “Daarom hebben we ook het Barendrechtse Sportcafé opgezet, daar komen bestuurders van alle sportverenigingen in de gemeente samen en zijn bijvoorbeeld ook de gemeente en buurtsportcoaches van de partij.” De samenwerking met de trainers van tennisschool SportsTeamTennis is in de loop van 2020 steeds beter geworden. “Natuurlijk is het een proces, je voert best discussies, maar we zijn echt in een flow gekomen, zeker na het succes omtrent de Zomer Challenge. Daar zijn we trots op.”

Toernooi van het Jaar: Open Toernooi Merletten (The Quarantennis Edition)

Het Open Toernooi Merletten was voor de tweede keer op rij genomineerd. Nu was het dus wel raak. Voor de gelegenheid was de editie van 2020 omgedoopt tot ‘The Quarantennis Edition’ en luidde het centrale thema: Let’s Celebrate Tennis. Want in de zomer mochten er eindelijk weer toernooien worden gespeeld. De intensieve en creatieve promotie op Facebook leidde mede tot een mooi deelnemersveld van zo’n 400 spelers.

“De insteek was vooral; ga uit van wat er wél kan”, zegt toernooileider Casper von Harenberg. “Dat 2020 niet zo’n prettig jaar was, weten we wel. Juist daarom wilden we de deelnemers iets heel leuks bieden, de uitdaging was alleen maar groter!” Zo werd het toernooi opgeleukt met onder andere de Quarantaine Tennis Krant, verslag van het toernooi vanuit Studio Merletten en werd het toernooi aangekondigd in een filmpje volledig in stijl van de inmiddels bekende corona-persconferenties, een grote hit op social media. “Deze prijs zien wij echt als een kroon op het werk. We zijn met een jong team en we werken hard om in het grote aanbod van toernooien iets heel bijzonders neer te zetten. We willen het steeds een stapje beter doen.”

Vrijwilliger van het Jaar: Peter van de Kragt (Kimbria Racket Club)

De titel Vrijwilliger van het Jaar ging naar Peter van de Kragt, voorzitter van Kimbria Racket Club in Maastricht. Zijn clubgenoten vonden het niet meer dan logisch dat hij kans maakt op de prijs voor de Vrijwilliger van het Jaar. Hij heeft Kimbria de afgelopen jaren met zijn tomeloze energie en ideeën uit de problemen getrokken en weer een toekomstbestendige vereniging gemaakt, zeggen zij. Naast talloze andere taken is Peter bijvoorbeeld de drijvende kracht achter het Bentis Open Tennistoernooi, een jaarlijks terugkerend toernooi in de regio voor alle niveaus, en stond hij aan de basis van padel bij Kimbria toen de sport in Nederland nog in de kinderschoenen stond.

“Dit is een mooie waardering, zo voel ik het ook echt”, aldus Van de Kragt. “Maar toch vooral een waardering van wat wij op de vereniging samen hebben gedaan. Ik heb ook het filmpje gezien waarin de club mij voordroeg, het is natuurlijk wel heel mooi dat mensen zo over je denken. Dat ik het voortouw neem, al deze zaken aanpak, is voor mij echter normaal, ik vind dat leuk. Ik heb gaandeweg moeten leren dat anderen daar toch iets anders tegenaan kijken.” De uitreiking zelf en mooie woorden van Jacco Eltingh, maakten indruk op Van de Kragt. “Vooral ook omdat mijn vader erbij was en hij raakte geëmotioneerd, het raakte hem echt. Ik ga hier echt wel van genieten!”