Erik Digitale Congresweek

Voorzitter Roger Davids en directeur Erik Poel openen KNLTB Digitale Congresweek

De kop is eraf! Zondag stipt om 11:00 uur ging de KNLTB Digitale Congresweek voor verenigingsbestuurders en leraren van start. De week werd live geopend door KNLTB-voorzitter Roger Davids en vervolgens was het de beurt aan Algemeen Directeur van de KNLTB Erik Poel, die in een presentatie terugblikte op het bijzondere jaar 2020, maar toch vooral vooruit keek. De woorden van Erik Poel hadden een duidelijke boodschap. Het was een intensief, soms heel moeilijk jaar vanwege het coronavirus, maar er zijn ook veel positieve ontwikkelingen te benoemen, zoals de veerkracht van verenigingen en een toename in het aantal leden. En dat biedt veel hoop voor de toekomst, dus vol goede moed aan de slag in 2021.

Roger Davids heette de bijna 1000 digitaal aanwezigen welkom en keek ook kort terug op 2020. “Vanwege COVID-19 was het een lastig jaar en we zijn nog niet van het virus af”, aldus Davids. “Wie vorig jaar april zou hebben gezegd dat we het jaar erop in april nog geen voorjaarscompetitie zouden kunnen spelen, die hadden we waarschijnlijk niet geloofd.” Onder de omstandigheden hebben tennis en padel zich goed staande gehouden, mede door de enorme inzet van vrijwilligers en leraren, met de groei van het aantal leden als groot lichtpunt en mooie waarderingscijfers voor de dienstverlening van de bond.

De jeugd is een aandachtspunt. In 2020 was er vrijwel geen schooltennis vanwege COVID-19. “Met als gevolg dat de instroom bij de allerjongste jeugd tot 12 jaar landelijk in het voorjaar flink onder druk stond. Een aantal alternatieven voor de komende maanden wordt de komende dagen in het programma van de Congresweek gepresenteerd.”

Ledengroei, lobby in Den Haag

Het jaar 2020 was moeilijk om de inmiddels bekende redenen, maar de KNLTB en de verenigingen waren toch ook in staat om, in deze tijd van beperkte mogelijkheden om te sporten, kansen te zien en te benutten, benadrukte directeur Erik Poel in zijn presentatie. Hij is enorm trots op de veerkracht die verenigingen en leraren het afgelopen jaar hebben laten zien, hoe ze zich steeds snel aanpasten aan de maatregelen. Zoals met het aanbieden van het tijdelijke lidmaatschap van de Zomer Challenge, om mensen in de zomermaanden kennis te laten maken met tennis en padel. Dat heeft flink bijdragen een toename van het aantal leden. Momenteel is ten opzichte van maart een jaar geleden, sprake van een totale ledengroei van 5,7 procent, dus een kleine 30.000 extra leden. “Een geweldig resultaat en laten we zorgen dat we dit volhouden, dat we niet terugzakken en deze stijgende lijn doortrekken in 2021.”

Die positieve ontwikkeling is ook deels te danken aan het intensieve lobbytraject richting politiek Den Haag vanuit de KNLTB, aldus Poel. Mede daardoor kan er, ondanks alle coronamaatregelen, al sinds mei weer worden getennist en gepadeld. “En ik zit nog steeds enkele keren per week aan tafel met onder andere NOC*NSF en andere bonden om over het openen van de sport te praten. Het is in deze fase niet altijd makkelijk, maar ik hoop dat we bij de volgende versoepelingen weer met vier mensen de baan op kunnen en dus kunnen dubbelen.”

Blik op de toekomst, op 2021

Trends als de toenemende populariteit van ongeorganiseerd en in je eigen tijd sporten, de vergrijzing, de voortgang van technologische ontwikkelingen en de terugloop van het aantal vrijwilligers, vragen een degelijke, goed doordachte koers van de KNLTB, zo lichtte Poel toe. Dat plan is er en de verschillende elementen ervan komen in de KNLTB Digitale Congresweek uitgebreid aan de orde.

Waaronder de vele nieuwe, digitale opties, zoals mogelijkheden om van afstand een tijd en tennis- of padelbaan te boeken en lekker te gaan spelen op het moment dat het uitkomt, aansluitend op de behoeften van sporters in deze tijd. Digitale mogelijkheden bieden echter ook opties om de ongebonden sporter te bereiken en op een vernieuwende manier aan de KNLTB-verengingen te binden. En met de komst van de KNLTB Leraren App en de ontwikkeling van de KNLTB Vacaturebank die binnenkort wordt gelanceerd, ondervinden ook de leraren de digitale vooruitgang aan de lijve.

Verder ligt in 2021 de focus op de jeugd, de KNLTB vervolgt haar werk om voor de jeugd tennis van lessport tot een echte wedstrijdsport te maken, op padel en op vitale verenigingen. En juist bij dat laatste is die samenwerking tussen verenigingsbestuur en trainer essentieel. Voor het activeren van de jeugd, het werven van leden en vrijwilligers en het goed verwelkomen van nieuwe leden. Mensen interesseren voor tennis en de vereniging tot ze uiteindelijk verwelkomen als lid, is de zogenoemde klantreis, ook een thema waar Poel kort bij stilstond en wat ook tijdens de Congresweek aan de orde komt.

Dat de focus in 2021 ook op padel ligt, zal nauwelijks een verrassing zijn. Na de fusie tussen de KNLTB en de Nederlandse Padelbond afgelopen jaar, blijft de sport explosief groeien. Poel: “We willen de sport ook echt als een sport op zich positioneren, we willen het niet te veel ‘vertennissen’. Dus presenteren wij het met een eigen uitstraling en onder noemer: ‘expect the unexpected’.”

Bekijk hier de presentatie.