Dunlop rolstoeltennis (3)

E-learning rolstoeltennis uitstekende basis voor tennisleraren

Met de bijscholing Rolstoeltennis krijgen tennisleraren alle informatie en tools aangereikt om ook rolstoeltennissers goed les te kunnen geven en te kunnen begeleiden op de vereniging. En sinds kort is onderdeel van de bijscholing de e-learning Rolstoeltennis – een heel laagdrempelige en praktisch toepasbare module waarmee jij als tennisleraar je theoretische kennis van het rolstoeltennis vergroot en direct aan de slag kunt op jouw vereniging. Voor rolstoeltennissers is de leraar vaak hét gezicht van de vereniging, een belangrijk aanspreekpunt. En dan is het prettig om goed voorbereid te zijn. Want waar begin je precies, welke keuzes maak je en wanneer neem je welke stap? De e-learning, goed voor vier PO-punten, biedt antwoorden. Bij TV Beekhuizen hebben leraren de module al gebruikt en zijn ze enthousiast.

De e-learning is het startpunt van de bijscholing Rolstoeltennis. Na de e-learning volgt de Praktijkdag Rolstoeltennis. Voor TV Beekhuizen in het Gelderse Velp zijn het bekende zaken. Daar hakten ze jaren geleden de knoop al door. Op de banen van Beekhuizen moest iedereen kunnen genieten van de tennissport, dus ook rolstoeltennissers. Daarom ging de vereniging destijds onder andere een nauwe samenwerking aan met de Esther Vergeer Foundation en neemt het deel aan het Ontwikkelplan Rolstoeltennis van de KNLTB. En sinds enige tijd is er ook weer een vaste groep rolstoeltennissers op de vereniging, bestaande uit drie senioren en één jeugdspeler. Verscheidene mensen van TV Beekhuizen verdiepten zich nadrukkelijk in het rolstoeltennis. Marjan Begemann-Meijer, nu verenigingsmanager maar ook al jaren tennisleraar, is één van hen.

‘Toegankelijk, heldere informatie’

Begemann-Meijer geeft momenteel geen les, maar volgt doorlopend bijscholing om haar trainerslicentie te behouden en ze wil van alle facetten van het trainersvak op de hoogte blijven. “En dus wil ik ook juist van rolstoeltennis alles weten. Met potentiële nieuwe leden in een rolstoel heb ik altijd direct even contact, gaan we de baan op en bekijken we ook al snel of iemand zou kunnen aansluiten bij een groepje. We willen ze goed verwelkomen, direct opnemen in de vereniging.” Heb je als tennisleraar die ambitie, dan biedt de e-learning Rolstoeltennis geweldige informatie en handvatten om op de juiste manier te werk te gaan, weet Begemann-Meijer. “Het is allemaal heel toegankelijk en het ziet er mooi uit. Veel heldere informatie, veel duidelijke filmpjes met oefeningen, daar kun je echt prima mee uit de voeten.”

Gewoon beginnen

Begemann-Meijer volgde in de afgelopen jaren ook andere bijscholingsonderdelen voor rolstoeltennis. Ze deed de applicatiecursus rolstoeltennis zoals dat destijds nog heette, volgde meerdere workshops en was vorig jaar present op de Praktijkdag Rolstoeltennis. “Zeker de praktijkdag was echt geweldig. Er waren veel ‘rollers’ aanwezig die training kregen en zelf kon je ook deelnemen in een rolstoel. Dan zie en ervaar je echt hoe dat werkt en wat precies de uitdagingen zijn.” Bovendien was er ruime gelegenheid om met rolstoeltennissers van gedachten te wisselen. “Ik hoorde van hen hoe ze het hadden ervaren toe ze voor het eerst bij een vereniging kwamen, wat eventueel moeilijk was, hoe ze zich voelden, hoe ze trainingen ervaarden. En dat kon ik direct vergelijken met onze aanpak op Beekhuizen. Misschien wel hun belangrijkste opmerking: ga gewoon aan de slag met rolstoeltennis op de club, begin! Nog niet alles hoeft perfect te zijn als je start.”

Uitstekende basis

En juist als je net begint, komt de e-learning Rolstoeltennis dus uitstekend van pas. Trainer Bas de Lijster, ook actief bij Beekhuizen, kan dat als geen ander beamen. Hij heeft sinds een jaar zijn A-licentie, behaald via de opleiding Sport & Bewegen waar hij nog aan bezig is. Omdat er rolstoeltennissers actief zijn bij Beekhuizen, volgde hij de e-learning. “Sommige dingen kende ik al omdat ik er op de club mee te maken heb gehad, maar begin je op ‘nul’, dan is de e-learning echt een goede start”, aldus De Lijster. “Informatie over de rolstoel zelf, materialen, technische details, een beetje historie, belangrijke termen en begrippen, tips voor goede begeleiding, alles komt voorbij eigenlijk.” Het is een prima basis en zo beschouwt De Lijster het ook. Nu wil hij ook deelnemen aan de praktijkdag. “Ik wil heel graag zelf beter ervaren wat rolstoeltennis is en vooral ook met andere trainers kunnen praten.” COVID-19 gooide een tijd roet in het eten, maar de KNLTB heeft goede hoop dat de dag in juni weer gehouden kan worden.