Digitale Congresweek (21) (2)

Blog van Jacco: Kennis moet je delen!

Ik beloofde vorige keer dat ik het in dit blog over padel zou hebben. Dit stel ik nog even uit. Ik ga begin maart op ‘studiereis’ naar Spanje, hèt Mekka van padel. Daar ga ik met een aantal experts praten die veel betekenen in padelland. Kennis opdoen dus, zoveel mogelijk. Vervolgens is van 6 tot en met 13 maart het NK Padel in Zwolle.

Ondertussen lees en leer ik me gek over padel, want als we één ding niet moeten doen is padel ‘vertennissen’. Natuurlijk moeten we voor de ontwikkeling van padel de goede dingen en lessen gebruiken die we met tennis hebben geleerd, maar geen dingen uit tennis gebruiken die geen hout snijden voor padel. Omdat ik zoveel mogelijk actuele kennis met jullie wil delen, kom ik dus de volgende keer pas met mijn blog over padel met nóg meer kennis. Beloofd.

Mijn studiereis om kennis op te doen is een mooi ‘bruggetje’ voor dit blog. Kennis delen is wat mij betreft namelijk de meest essentiële manier om vooruitgang te boeken; de bereidheid om te luisteren naar anderen en de bereidheid tot samenwerking leidt tot een hoger niveau van de hele groep. Dat is mijn stellige overtuiging.
Wij starten onze week bij de KNLTB op maandag altijd met een ‘keek op de week’ met de managers. Daarin wordt doorgenomen wat er speelt of heeft gespeeld, waar we op dat moment staan en wat we gaan doen. Alle kennis wordt daar gedeeld.

We hebben ook net onze digitale congresweek achter de rug. Daaraan deden ruim 1250 leraren mee, zestig procent van alle leraren met een geldige licentie. In dik 18 uur ‘content’, 973  ‘PowerPoint slides’, 283 video’s en 51 sprekers hebben we heel veel kennis gedeeld, van de arbeidspositie van leraren tot aan een veilig sportklimaat… en alles ertussen. Tijdens het congres is er dus ook weer een waanzinnige hoeveelheid kennis gedeeld met de mensen die hiervoor openstonden.

Als ik aan kennis delen denk, denk ik ook aan de successen die Botic momenteel met Peter Lucassen boekt, Arantxa met Julian Alonso, Wesley met zijn nieuwe partner Neil Skupski en ook aan het team waarmee Tallon Griekspoor zich naar een hoger niveau tilt. Bereid tot samenwerken en luisteren naar elkaar en kennis delen. Zo hebben we ook onze technische staf onlangs uitgebreid om tennisinhoudelijk nog meer het kennishuis van Nederland te worden. Kennis binnenhalen en delen om toptennis verder tot bloei te laten komen.

En wat super belangrijk is, is om al die veranderingen, vernieuwingen en nieuwe kennis ook met jullie te blijven delen. Nog betere communicatie is tenslotte ook één van onze speerpunten.

Als uitsmijter hoop ik natuurlijk dat het TeamNL Davis Cup-team op 4 en 5 maart in Den Haag tegen Canada weer met een maximale hoeveelheid publiek toptennis mag delen. Enne… dan liever succes delen dan kennis. 😊  Hoewel de bijdrage en ervaring van Paul en zijn staf nog steeds van wezenlijk belang zijn.

Jacco Eltingh

 

PS Zo zie je maar hoe gauw je iets vergeet te delen: ook belangrijk en hartstikke actueel. Afgelopen maandag zijn we begonnen met een nieuwe opleiding voor talentherkenning en talentontwikkeling voor trainers/topcoaches die met onze instroomleraren en met onze gecertificeerde scholen samenwerken voor de talentontwikkeling van de jeugd. De KNLTB faciliteert die opleiding van A tot Z. Het is vooral gericht op het scouten en ontwikkelen van de jongste jeugd, specifiek van 7 tot 12 jaar. De eerste opleiding zit helemaal vol en die doen we dit jaar nog twee of drie keer. Dit is een ontzettend gave en belangrijke vorm van kennisdeling over talentherkenning en talentontwikkeling richting het allerhoogste niveau.

Jacco Eltingh
Technisch- en Commercieel Directeur