Tennisleraar Voor Groep

Blog van Jacco: Wij willen jou

We want you! Jullie kennen de poster waarschijnlijk wel: uncle Sam met een hoge hoed met sterren erop en een priemende vinger die naar je wijst. Maar om mezelf nou uit te dossen met een oranje KNLTB-petje op en naar jullie te wijzen met daaronder de tekst: wij willen jou!, dat gaat me net iets te ver.

Maar… mijn boodschap is wel dezelfde. Stel je bent gek van tennis of padel, je doet al dan niet vrijwillig al iets op je club, of de tennis- of padelschool of het tennis- of padelcentrum en je denkt gewoon; ik zou best wel meer willen doen met tennis of padel: DAN WILLEN WE JOU! En als jij als leraar of bestuurder op een tennis- of padelvereniging, -centrum of school denkt; dat zou een goeie zijn als leraar, zeg dat dan eens tegen ze… Moedig ze aan of één stapje verder, betaal een deel mee aan de opleiding van deze toekomstige leraar.

Nu ik toch bezig ben: heb jij vroeger lesgegeven en je zou dit wellicht weer op willen pakken. Dit is het moment, mail ons tennisleraren@knltb.nl of padelleraren@knltb.nl. je kunt gemakkelijk je licentie weer geldig maken.
Je weet niet half wat we tegenwoordig aan opleidingen, ontwikkelingsplannen, ondersteuning en collegiale ontmoetingen bij de KNLTB aanbieden. Die 4 O’s staan momenteel centraal bij ons. Ik durf zelfs te zeggen dat wij één van de mooiste opleidingsprogramma’s van de wereld hebben. Gun jezelf die ontwikkeling. Besef dat je nooit bent uitgeleerd en dat het leuk is om je weer te laten inspireren.
Dit is de kans en de tijd om je (oude) liefde op te pakken. Ik garandeer je, daar krijg je geen spijt van.

Wat kan ik nog meer zeggen om je enthousiast te maken voor het vak van tennis- of padelleraar? Er is onbeperkt werk, je werkt een groot deel van het jaar heerlijk buiten met mensen die blij zijn. Je draagt eraan bij dat ze beter en leuker leren tennissen of padellen én je zorgt ervoor dat hun mentale en fysieke gezondheid vooruit gaat. Dat is allemaal nog hartstikke tastbaar ook. De vooruitgang in techniek, tactiek, fysiek en mentaliteit, het is allemaal meetbaar; ofwel in ranking, of gewoon in het winnen van wedstrijden, of je ziet ze gewoon fitter worden en dat ze lekkerder in hun vel zitten. Man wat een mooi vak.

Als jullie je afvragen; waarom die vraag naar leraren. We hebben bij de KNLTB te maken met een dubbele kick: we zijn afgelopen twee jaar qua ledental enorm gegroeid met padel en tennis, maar de lesbehoefte is ook enorm gestegen. Met veel inventiviteit en creativiteit van de leraren is het aantal lesuren tijdens corona best hoog gebleven. Dat betaalt zich nu uit: tennis en padel kun je dus ook op dat soort momenten prima blijven doen.

Tegen bestuurders van tennis- en padelverenigingen en tennis- en padelscholen en commerciële centra zeg ik ook; gun je leraren de mogelijkheid en ondersteuning om zichzelf verder te ontwikkelen. Ga daarover met ze in gesprek. Daar worden zij beter van en jouw organisatie uiteindelijk dus ook.

Dit hele stuk geldt natuurlijk voor alle niveaus, niet alleen voor de tennisleraren die net beginnen of willen beginnen of die allang les geven. Het geldt ook voor iedere trainer en coach die de reis naar toptennis (mee) wil maken. Besef dat je nooit bent uitgeleerd.
Ik heb het vorige week ook nog mogen ervaren. Ik mocht samen met Elise Tamaëla en Julian Alonso werken met de meiden van TeamNL die de Billie Jean King Cup speelden. Tuurlijk, we hebben het niet gered tegen Spanje, maar het is zo gaaf om daar te mogen helpen en weer bij te leren.

Ik worstel nu zelf ook weer met een persoonlijke puzzel. Ik ben ook leraar en coach én eindverantwoordelijk voor alle KNLTB-programma’s. Mijn grote uitdaging is: hoe kan ik ervoor zorgen dat er zo min mogelijk verschil is tussen wat je op de training doet en kunt en wat je in de wedstrijd laat zien? En mijn tweede puzzel: welke vorm van weerstand moet en mag je geven tot er glans ontstaat. Niet alles in je tennisopleiding kan alleen maar leuk zijn.

Ben je getriggerd door dit stuk -zo commercieel ben ik ook wel weer- neem dan contact met ons op of ga gewoon naar https://leraren.centrecourt.nl/

En, blijf vooral genieten van een heerlijk tennis- en padelseizoen!

Jacco Eltingh
Technisch en commercieel directeur