MF Tennisawards 2022 DSC00015

Franker, Hemmes sr. en Laudin toegevoegd aan Hall of Fame

Na twee coronaseizoenen konden dit jaar weer drie coaches worden genomineerd voor de Hall of Fame voor leraren. Stanley Franker, Fred Hemmes sr. en Marian Laudin werden tijdens een speciale avond op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen geëerd voor hun verdiensten voor de sport.

Om in aanmerking te komen voor deze oeuvreprijs moeten genomineerden minimaal 25 jaar ervaring hebben als full time coach. Daarnaast moeten ze beschikken over sterke pedagogische en didactische kwaliteiten en innoverend zijn (geweest). Technisch directeur van de KNLTB Jacco Eltingh en Annemiek de Jong-Blom, zelf ook lid van de Hall of Fame, vormden de jury.

Franker, Hemmes sr. en Laudin kunnen onbetwist tot de invloedrijkste coaches worden gerekend. Het drietal heeft invloed en impact gehad op zowel landelijk als internationaal niveau en wordt in de Nederlandse tenniswereld breed gerespecteerd.

Fotobijschrift: De prijzen werden uitgereikt door Peter Hendriks, bestuurslid KNLTB (links) en algemeen directeur Erik Poel (rechts). Op de foto ook Marian Laudin (2e van links) en Fred Hemmes sr. (2e van rechts)

Het juryrapport vermeldt:

Stanley Franker (77)

Een wijze coach die inmiddels het vak achter zich heeft gelaten en in Suriname woont. Franker heeft jarenlang zijn kennis en ervaring ten dienste gesteld aan de KNLTB. Ook in het buitenland heeft hij veel spelers begeleid, onder wie Stacey Margolin en Thomas Muster.

In de periode 1983-1986 was hij bondscoach in Oostenrijk. In Nederland was hij van 1986 tot 1998 zowel bondscoach als Davis Cupcaptain.

Franker is een positief en recht toe recht aan persoon. Hij was een zegen voor de topsportcultuur. Zijn filosofie was gestoeld op die van George Toley: werken aan de sterke punten en die verder verbeteren. Deze methode is zeer succesvol gebleken.

Fred Hemmes sr. (72)

Vakman Fred Hemmes sr. heeft altijd aan de grondslagen van het spel gewerkt. Hij kon goed samenwerken, waardoor zijn leerlingen een wederzijdse geborgenheid voelden. Hij investeerde in de sfeer en de gevoelens van de mensen om zich heen.

Hemmes sr. was na zijn spelerscarrière van 1978 tot 1983 bondscoach, Davis Cup- en Billie Jean King Cupcaptain. In zijn tweede periode bij de KNLTB was hij van 1990 tot 2000 Davis Cupcaptain en van 1994 tot 1998 leider van het TeamNL Billie Jean King Cupteam, waarmee hij in 1997 de finale wist te bereiken.

Marian Laudin (76)

In 1969 vluchtte Marian Laudin uit Tsjechoslowakije. Als spelers was hij in eigen land veelbelovend, maar eenmaal in Nederland ging hij snel aan de slag als tennisleraar bij H.L.T.C. Leimonias in Den Haag en HLTC De Metselaars in Scheveningen.

Als districtstrainer in Den Haag begeleidde hij onder anderen Richard en Michaëlla Krajicek. In de periode 1986-2011 stond hij als bondscoach veel Nederlandse professionals op internationale toernooien bij.

De immer fanatieke Laudin heeft wel honderden schriften vol geschreven met scores van zijn pupillen. Na zijn pensioen is hij niet van de tennisbaan verdwenen.

Franker, Hemmes sr. en Laudin voegen zich in de Hall of Fame bij Annemiek de Jong-Blom, Cees Houweling, Henk van Hulst en Frits Don.