Welkom bij de tennisvereniging

Sjakie’s blog: Een zomer vol gul en verstandig gastheerschap

Er is naast corona een nieuw virus ontwaakt en dat is een veel leuker virus: het tennisvirus. Mei en juni zijn voor het merendeel van de 1.650 verenigingen in het land de twee meest succesvolle maanden qua ledenwerving sinds decennia. Tennis en padel zijn meer gegroeid dan ooit. Dat is niet het enige; we hebben ook nog nooit zoveel tennisleraren met een geldige licentie gehad, ook door corona en alles wat we in de afgelopen periode online hebben kunnen doen…

Ik heb het hier in mijn blog vaker over kansen. Dit is een ultieme kans. Daarom een oproep aan het verenigingskader, vrijwilligers (nieuwe leden commissies), bestuurders en tennisleraren; gastheerschap is nu het toverwoord. Zorg dat iedereen die zich nu bij je club meldt het fijn heeft. Maak een praatje met ze. Kijk op het afhangbord waar ze spelen en ga even bij ze langs op de baan. Maak het ze naar de zin. Komende weken en maanden moeten we vol op gastheerschap inzetten; dat leidt tot meer leden, tot meer lessen, tot meer tennis. Alles zit in de lift, pak het nu op. Het succes ligt voor het oprapen. We zijn blijkbaar wakker geschud door corona, maar dit tennisvirus is een goeie besmetting. Verspreid het!

Nog een oproep: direct aan de tennisleraren. Onze fysieke Week van de Tennisleraar in Rosmalen ging natuurlijk niet door, maar 29 juni begint de Digitale week van de Tennisleraar. Onze collega afkomstig uit België Ruben Neyens heeft een super gave week opgezet vol informatiedeling voor tennisleraren. Die week gaat internationaal beluisterd en bijgewoond worden. We gaan voor meer dan 500 inschrijvingen en ik heb er persoonlijk belang bij dat we dat halen; ik heb met Ruben namelijk de afspraak gemaakt dat hij op de fiets van België naar Amstelveen komt als we de 500 deelnemers aantikken, toch een slordige 168 kilometer. Dus: aanhaken, we starten zondag 29 juni. Zet Ruben op de fiets! Klik hier om je in te schrijven voor de Week van de Tennisleraar. 

Dan het toptennis. Je kunt trainen tot je een ons weegt, maar uiteindelijk wil je toch spelen. Hoe hou je anders je motivatie vast. Inmiddels zijn er wel data voor een herstart van het mondiale toptennis; 3 augustus voor de dames en 17 augustus voor de heren, maar er moeten nog wel allerlei keuzes worden gemaakt; met publiek, zonder publiek? En hoe wankel is het allemaal. Kijk naar de door Novak Djokovic georganiseerde Adria Cup; er wordt wat omhelsd door spelers, dan blijkt eerst Dimitrov COVID-besmet en vervolgens ook Coric en daarna nog Troicki en Djoko zelf… Adria Cup ging veel te ver en terecht dat het laatste stuk is afgeblazen. Het is allemaal nog zo wankel. En er is nog zoveel onduidelijkheid; niemand heeft nog wat geroepen over een van de belangrijkste zaken in het toptennis; de punten schijnen er te komen voor de wereldranglijst, maar wat dit gaat betekenen voor de ranglijst, Joost mag het weten. Natuurlijk is het mooi dat er weer wat geld is te verdienen en toptennis weer in beeld kan worden gebracht, maar punten zijn wel essentieel voor toptennissers. Maar hoe kan dat correct worden geregeld? Nog niet iedereen mag weer reizen. Dan kun je nooit spreken van eerlijke concurrentie.

En dan zijn er op z’n zachtst gezegd voor mij ook nog wel wat onlogische keuzes gemaakt; de herziene dameskalender voorziet straks in toernooien in New York, Madrid, Rome en Wuhan, stuk voor stuk voormalige down town coronagebieden, voormalige brandhaarden. Het einde van het seizoen telt straks volgens de herziene kalender vier of vijf verplichte ondergrondwisselingen en als je ziet welke plaatsen er zijn gekozen om te spelen kun je beter een appartement in China kopen. Natuurlijk er is geld te verdienen, maar vooralsnog ook hier nog zoveel onduidelijkheid over punten/ranking. Gaan toptennissers daar echt het risico voor nemen? Zijn dat echte kansen? Ik betwijfel het.

De keuzes zijn ook niet makkelijk, dat ervaren wij hier ook. Het blijft ook voor ons nog constant bewegen, schakelen, schipperen en aanpassen. We zijn bezig met een Charity tour en overwegen een NK voor profs zonder extern publiek om Nederlands toptennis toch weer een beetje onder de mensen te brengen, bij de vrijwilligers, bij de clubs en bij de sponsoren.

Maar……wat mij betreft wel allemaal slim en voorzichtig. Versoepelingen ja, maar wel met verstand. Zo sta ik er in. Zo gauw je mensen samen brengt laait het weer op, zoveel is inmiddels wel duidelijk. We hebben de verjaardag van mijn vrouw Hellas onlangs weer met familie gevierd, maar wel met voldoende afstand en zonder knuffels, hoe jammer ook. 

Dus ja, we gaan steeds meer doen, ook als KNLTB, en ja, er liggen kansen, maar zodra we te vrij worden en met name op de verkeerde plek worden we om de oren geslagen.

Ik wens iedereen een verstandig en gul gastheerschap toe komende zomerweken.

Jacco Eltingh
Technisch Directeur KNLTB