Vormen van bijscholing
Er zijn verschillende soorten ontwikkeling die aansluiten bij de opleiding en de interesse van een tennis- of padelleraar. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende onderwerpen die worden aangeboden.
Fysieke ontwikkeling
Fysieke bijscholingen zijn bijscholingen waarbij er op een specifieke locatie interactie is tussen de docent en de deelnemers. De lengte van deze bijscholingen kunnen een dagdeel, een volledige dag of zelfs meerdere dagen zijn.
Naast de KNLTB, bieden ook externe partners bijscholingen aan. Het aanbod van erkende (fysieke) bijscholingen kun je terugvinden via de cursusboeker of de KNLTB Leraren App. Deze bijscholingen zijn open voor alle leraren – met diploma en geldige licentie – in Nederland.
Interne ontwikkeling
Een interne bijscholing is een bijscholing specifiek voor jouw vereniging/school of een groep van verenigingen/tennis-en/of padelscholen in jouw buurt. Jij bepaalt als vereniging/school de inhoud, het tijdstip en de locatie in samenspraak met de docent.
De KNLTB geeft graag advies over de organisatie van een interne bijscholing.
Heb je al een concreet plan van interne bijscholing? Laat het ons weten en wij kennen mogelijk PO-punten toe voor jouw interne bijscholing (gebaseerd op de inhoud en de tijdsduur). Hiervoor doe je een aanvraag tot accreditatie via het aanvraagformulier. Als de interne bijscholing voldoet aan de eisen, ontvang je hiervoor PO-punten.
Voor vragen of overleg, kan je contact opnemen met padelleraren@knltb.nl of tennisleraren@knltb.nl.
Digitale ontwikkeling
Bij het online ontwikkelen leer je wanneer jij wilt (bv. wat past in jouw agenda) en waar jij wilt. De online bijscholing komt in aanmerking voor PO-punten wanneer een soort van bevraging of test van de leerdoelen aanwezig is, dit om het meetbaar te maken.
KNLTB heeft voor tennis een gratis aanbod van online bijscholingen via ITF Academy (= het online leerplatform van de Internationale Tennis Federatie, ITF)
Ook zijn er externe partners die online bijscholingen aanbieden. Bekijk het (vaak betaalde) aanbod via de cursusboeker en de KNLTB Leraren App.
Heb jij een leuke online bijscholing (met bevraging/evaluatie) gezien of gevolgd? Laat het weten aan de Afdeling Leraren van KNLTB via tennisleraren@knltb.nl of padelleraren@knltb.nl en wie weet kunnen we deze online bijscholing toevoegen aan het aanbod.
Veilige sportomgeving
Een veilige sportomgeving is een essentieel onderdeel van een vereniging en leraar. Per licentieperiode (2 jaar) kan een leraar een maximum van 6 PO-punten ontvangen via het volgen van onderstaande bijscholingen:
- AED & Reanimatie (2 PO-punten)
- EHBO (2 PO-punten)
- BHV = verzameling van AED, Reanimatie en EHBO (4 PO-punten)
- Sportblessures (2 PO-punten)
- Seksuele intimidatie, Pesten, Discriminatie, Matchfixing (4 PO-punten)
- Dopingautoriteit Trainer & Coach 3/4/5 (1 PO-punt per e-learning)
Intervisie
Een intervisie is een overleg waarbij het leren van en met elkaar centraal staat ter verbetering van het eigen functioneren. Een intervisie is een samenkomst van een kleine groep leraren (min. 4). Leraren kunnen PO-punten verdienen door deel te nemen aan deze intervisie (1u = 1 PO-punt)
Er is geen kalender van intervisies. Wel kan je zelf een intervisie organiseren: lees de richtlijnen voor de organisatie van een intervisie en doe jouw aanvraag, liefst van te voren zodat je weet of het toegekend wordt. Onderaan deze pagina vind je de belangrijkste documenten voor de aanvraag en verwerking van deze intervisie.
Accreditatie aanvraag voor andere bijscholingen of opleidingen
Wil of ga jij een bijscholing of opleiding volgen die niet bij het aanbod staat van KNLTB en externe partners? Doe dan de aanvraag tot accreditatie van deze bijscholing of opleiding via het aanvraagformulier. Indien de bijscholing of opleiding voldoet aan bepaalde eisen, ontvang je hiervoor PO-punten.
Welke maatstaven zijn belangrijk?
-
- het type: fysiek vs online/ afstandsonderwijs;
- de inhoud of omschrijving (wat);
- de docent (wie);
- de datum en tijdsduur/programma (wanneer);
- de verdeling theorie vs praktijk (hoe).
We geven de voorkeur aan aanvragen voorafgaand aan de bijscholing of opleiding. Maar aanvragen tot accreditatie na afloop van de bijscholing of opleiding zijn ook mogelijk tot max. 1 jaar na datum van de betreffende bijscholing of opleiding.
Zelf een bijscholing organiseren?
Wil jij graag een bijscholing, intervisie of andere vorm van ontwikkeling aanbieden? Neem contact op met de Afdeling Leraren van de KNLTB via tennisleraren@knltb.nl of padelleraren@knltb.nl.