Tennisleraar met racket

KNLTB herintroduceert de Coach-opleiding

Het is zover, na lange afwezigheid wordt er dit jaar weer een opleiding tot tenniscoach aangeboden door de KNLTB. Deze KSS-5 opleiding, voorheen vooral bekend als Coach opleiding, is bedoeld voor TT4-trainers die zich verder willen ontwikkelen en de ambitie hebben om spelers zowel nationaal als internationaal te begeleiden en te coachen. “We willen alle trainers meer perspectief bieden om zich verder te ontwikkelen.”

Veel gerenommeerde experts leveren een bijdrage aan deze hervormde opleiding door het verzorgen van specifieke trainingssessies, waardoor een hoog kwaliteitsniveau wordt gewaarborgd. Deze sessies zijn essentieel binnen de opleiding, die wordt gegeven door een kerndocent. Groepen bestaan uit maximaal zestien cursisten die in negentien wekelijkse bijeenkomsten samenkomen. De C-opleiding omvat in totaal 240 uur en vertegenwoordigt 24 PO-punten. 

Meerdere experts

“Het team dat de cursus geeft, zit anders in elkaar dan in het verleden”, legt Technisch Directeur van de bond Jacco Eltingh uit. “Inderdaad hebben we met Technisch Manager Alex Reijnders, Rogier Beliën en Gerard Smit de  drie leercoaches die de algemene begeleiding van de opleiding doen, maar hebben we per specifiek element ook gekeken; welke specialist in onze omgeving kan dit zo goed mogelijk overbrengen? We maken dus gebruik van meerdere mensen die allen specialist zijn op hun terrein.”

Praktijkgerichter

De theorie is als vanzelfsprekend van belang gedurende de opleiding, maar er is veel tijd ingeruimd voor de praktijk. De cursus is praktijkgerichter dan jaren geleden, zo stelt Eltingh. “Cursisten moeten echt zo snel mogelijk de baan op om de theorie die ze aangereikt krijgen, direct toe te passen. Vrijwel elke lesdag heeft een praktijkelement, op de baan. Ook omdat we in het verleden hebben gezien dat met alleen theorieles, de vertaalslag naar de praktijk best lastig is. Dat willen we beter doen.” Verder is een vereiste dat cursisten nog tijdens de opleiding een stage op niveau 5 doorlopen.

De KSS-5 opleiding, die op 25 maart van start gaat, is dus in een gloednieuw jasje gestoken. Dat houdt in dat de opleiding ook meer raakvlakken heeft met de huidige technologische mogelijkheden. Er wordt gebruik gemaakt van een elektronische leeromgeving (ELO). Alle onderwerpen zullen in losse modules worden aangeboden waardoor het mogelijk is de opleiding te volgen in vrijwel elk gewenst tempo. Daarnaast is er een zekere flexibiliteit wat betreft het afsluitmoment van de opleiding. “We hebben de opleiding ook heel bewust opgebouwd uit verschillende modules. Dat stelt ons uiteindelijk in staat hem meerdere keren per jaar aan te bieden, want we hebben een sterk vermoeden dat er veel meer vraag is dan de zestien man die nu meedoen.”

Losse PO-sessies

Tenslotte heeft Eltingh de hoop dat de opbouw uit losse modules in de toekomst nog een voordeel heeft. “We hebben het plan om van deze C-cursus ook afgeleiden te maken, losse PO-sessies, deels met dezelfde experts, en die los aan te bieden voor tennistrainers in bezit van TT4. Daar horen dan geen proeven van bekwaamheid en eindtoets bij zoals bij de volledige opleiding, maar deelnemers krijgen er wel PO-punten voor. Op deze manier kunnen ze meer verdieping krijgen op thema’s die ze zelf kiezen. En wellicht willen deelnemers op basis hiervan graag de volledige opleiding doen.”

Hier vind je uitgebreide informatie over de opleiding zelf, de kosten, de toelatingseisen en nog veel meer. Heb jij de ambitie om de volgende stap in je trainersloopbaan te nemen? Lees dan vooral verder of meld je direct aan.